gratis informatiepakket

Wie is schuldig…?

Steeds meer wordt mij gevraagd naar de rol van de banken i.v.m. schulden van mensen en natuurlijk werknemers in het bijzonder.
Tot twee jaar geleden groeiden de bomen tot in de hemel, mensen konden hoge hypotheken krijgen, zo zeer zelfs dat bij een stel, beiden met een tijdelijk contract, een torenhoge hypotheek werd verstrekt.
Beiden partijen acht ik hier voor verantwoordelijk, de hypotheekverstrekker, als zijnde de bank en de hypotheeknemer, de huizenkoper.
De eerste wil graag verkopen, voornamelijk jonge heren in driedelig grijs die aan komen rijden in een prachtige auto met een lederen map onder de arm, wie geloofd hem niet…?
Hij is dol op provisie en zal er alles aan doen om zijn product aan de man te brengen.
Ook heeft deze bankmeneer in negen van de tien gevallen de huizencrisis in de tachtiger jaren niet meegemaakt, hij denkt dat de huizenprijzen altijd zullen stijgen. Lange tijd was dat ook het geval, maar begin jaren tachtig hield dat even een paar jaar op. Tot nu. Het is een beetje l’histoire se répète.
Dan de hypotheeknemer, Jan, voor het gemak noem ik hem maar even Jan, vindt het geweldig dat hij zoveel kan lenen. Ze doen dat dan ook, mede op het salaris van Karin, zijn wederhelft. Dat prachtige huis waar ze altijd al van droomden wordt werkelijkheid. Ze beseffen enkele dingen echter niet en laten zich ook slecht voorlichten. Iedereen zegt hen ook dat ze toch vooral moeten kopen. “Je woont dan in een spaarpot!” is de algemene kreet. “Wij hebben het ook gedaan!”
Enkel en alleen die bankmeneer komt langs en er gaat een wereld voor hen open.
“Die badkamer ooohh! Jan, er moet wel een nieuwe keuken in hoor! Die kleur die is zóó negentiger jaren”, kirt Karin!
Ze hebben het volste vertrouwen in de toekomst, hun relatie is fantastisch, ze zijn zielsverwanten…, hun gezondheid is top, ze kunnen alles aan en ze leven zeker nog tot ze 103 zijn en op zijn werk gaat het ook helemaal geweldig, het bedrijf loopt als een tierelier en hij kan niet gemist worden!
De zon schijn aan alle kanten…
Die klanten van mij zijn zonder uitzondering enorme optimisten. Ik kan er zelf nog wat van leren…
Maar dan haalt het leven hen in.
Karin raakt haar baan kwijt, we leven in een crisis en de kinderopvang is te duur geworden. Het gaat minder en ze moeten, om overeind te blijven, mensen ontslaan.
Karin is één van de eersten.
Omdat zij nog niet al teveel arbeidsjaren heeft, is haar ww uitkering kort. Jan verdient met zijn baan zo’n € 2.200,– per maand. Na de ww uitkering komt er geen bijstand. Ze moeten het van dit inkomen doen. Karin solliciteert zich helemaal een slag in de rondte, maar elke keer loopt het op niets uit.
De hypotheek kan niet meer opgebracht worden, er zijn maanden achterstand. De bank wil niet helpen met een betalingsregeling maar wil een onherroepelijke volmacht. Enkele maanden later wordt het huis verkocht aan een opkoper. Jan en Karin zitten met een restschuld van € 80.000,–
en weten niet meer waar ze het zoeken moeten. Inmiddels hebben ze overal schulden.
Dit is een zaak zoals ik deze momenteel elke week tegenkom.
Waar ligt nou de oorzaak hiervan? Ik denk bij beide partijen…. en het leven zelf.

Heeft een van jouw medewerkers hoge schulden? Onze specialisten helpen je graag om dit op te lossen. Neem contact op via het contactformulier of bel naar 038 – 33 33 842.

Hettie Schuring