gratis informatiepakket

Werknemers helpen besparen

Veel werkgevers hebben te maken met financiële problemen bij hun werknemers. Dat is bijzonder vervelend voor de werknemer in kwestie, maar zeker ook voor de werkgever. Wie geldstress heeft kan daar vaak slecht van slapen, de sfeer thuis is niet best en dat alles leidt tot een hoger ziekteverzuim. Is de werknemer wel op de zaak, dan speelt er wellicht een gebrek aan concentratie of een gespannen humeur. Hoe dan ook – de kans dat de werkgever er iets van merkt is groot.

Hulp voor uw werknemer

Als betrokken werkgever biedt u hulp aan uw werknemer. Allereerst door vertrouwelijk in gesprek te gaan – het is voor de meeste mensen niet makkelijk om over hun geldproblemen te praten. In dat gesprek zal blijken hoe ernstig de situatie is. Wellicht is er direct schuldhulp nodig? Daarvoor kunt u als werkgever één van de experts van De Sociale Raadsvrouw inschakelen.

Orde op zaken

Is het nog niet zo erg gesteld met de financiële problemen van uw werknemer dat schuldhulpverlening noodzakelijk is? Dan is het altijd wél zaak om zo snel mogelijk orde op zaken te stellen met de financiën. Daar kan uw werknemer vaak wel hulp bij gebruiken. Een overzicht van inkomsten, uitgaven en schulden is het begin. Om vervolgens direct te kijken op welke posten er bespaard kan worden. Datzelfde gebeurt natuurlijk ook als de stap naar schuldhulp wel nodig is.

Populaire bespaarposten

Bijna ieder huishouden kan wel besparen als er serieus naar gekeken wordt. Wáár men op gaat besparen – dat is een heel persoonlijke keuze. De één stopt met roken, de ander zegt loterijen en abonnementen op, een volgende besluit minder boeken te kopen. Ook de boodschappen zijn een populaire bespaarpost. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om geld te besparen. Door het inzicht in de uitgaven komen de bespaarideeën eigenlijk vanzelf.

Besparen op geldzaken

Geheel onterecht denken veel mensen dat ze niet kunnen besparen op geldzaken. Omdat de maandlasten van de hypotheek nu eenmaal vaststaan, net als die van een lopende lening. En verzekeringspremies? Die zullen wel ongeveer overal hetzelfde zijn, is een veel voorkomende gedachte. Toch valt er vaak behoorlijk te besparen op de financiële lasten. Hoe dan? Denk aan:

 • Hypotheek oversluiten
  Het oversluiten van een hypotheek kost geld, dus denkt men er niet aan bij besparen. Toch kan oversluiten bijzonder gunstig uitpakken doordat de maandlasten van de hypotheek er flink door verlaagd worden. Lees alles over hypotheek oversluiten!
 • Lening oversluiten
  Lopende leningen zijn soms veel te duur, doordat ze zijn afgesloten met een hoge rente. De leenrente is inmiddels gedaald. Door het oversluiten van een lening kan de maandlast vaak behoorlijk lager uitpakken. Meer over lening oversluiten.
 • Verzekeringspremies vergelijken
  Vaak kunnen verzekeringen veel goedkoper. Mensen sluiten verzekeringen af en kijken er dan jaren niet meer naar om, terwijl de premies wel veranderen. Een goede vergelijking van verzekeringspremies kan een leuke besparing opleveren.
 • Sparen met de hoogste spaarrente
  De spaarrente is momenteel bijzonder laag. Toch is het verschil tussen de hoogste spaarrente en die bij grootbanken als Rabobank, ABN Amro en ING nog steeds aanzienlijk. De banken met de hogere rentes zijn niet minder veilig – als ze maar onder het depositogarantiestelsel vallen. Alles over spaarrekeningen en spaarrentes.