gratis informatiepakket

Wat doet een budgetcoach?

De afgelopen jaren heeft er over de hele wereld een crisis geheerst. Inmiddels gaat het gelukkig beter met de economie maar er zijn helaas nog genoeg mensen die leven met financiële zorgen.

Een budgetcoach kan mensen bijstaan met niet al te grote schulden, maar wat doet een budgetcoach allemaal?

Verschil tussen schuldhulpverlener en budgetcoach

Het grote verschil tussen een budgetcoach en een schuldhulpverlener is dat een budgetcoach alleen mensen helpt die geen problematische schulden meer hebben. We spreken van problematische schulden als een schuld niet binnen drie jaar kan worden afbetaald.

Een schuldhulpverlener wordt ingezet wanneer het eigenlijk te laat is en de schulden problematisch zijn geworden. Een budgetcoach probeert een schuldsaneringstraject te voorkomen.

Intakegesprek met uw budgetcoach

Er zal altijd eerst een intakegesprek plaatsvinden met de budgetcoach. Het verschilt per budgetcoach maar vaak is dit geheel vrijblijvend.

Dit gesprek staat in het teken van uw financiële situatie en van de werkwijze van de budgetcoach. Het kan zijn dat uw financiële situatie dusdanig slecht is dat de coach u niet mag helpen. Volgens de wet is het namelijk verboden om geld te verdienen aan mensen met problematische schulden.

Als dit zich voordoet, dan zal de budgetcoach u doorsturen naar de daarvoor bestemde instantie.

Besparen door nieuwe inzichten

Zodra de administratie op orde is, zal de budgetcoach een budgetmaandoverzicht maken. Alle inkomsten en kosten worden in dit overzicht weergegeven. Zo ziet u in een oogopslag waar u te veel geld uitgeeft en waar u kunt besparen.

De ene besparing is makkelijker te realiseren dan de andere. Denk bijvoorbeeld aan het overzetten van een abonnement of het aanschaffen van goedkopere boodschappen. Het overzicht moet u bewuster leren omgaan met geld en uw maandelijkse budget. Dit kan als lastig worden ervaren, maar de budgetcoach kan u ook hierbij aanmoedigen en steunen.

Vinger aan de pols

Nazorg is de laatste fase van een coachingstraject. U heeft inmiddels alle kennis in huis om de juiste keuzes te maken en te zorgen voor een financieel evenwicht. Tijdens deze fase houdt de budgetcoach vinger aan de pols en hij stuurt waar nodig bij.

Heeft een van uw werknemers geldzorgen en wilt u hem daarbij helpen? Een budgetcoach kan hierbij uitkomst bieden. Neem contact op met een van onze budgetspecialisten!