gratis informatiepakket

Veel te lang…!

Zomaar een situatie vanuit mijn oude Ombudswinkelwerk.
‘Nou moet je toch eens opschieten!’, zei de hoogblonde dame in de deuropening. ‘Ikke…?’, dacht ik… , maar nee, ze bedoelde een collega die het nodige te bespreken had, bleek al snel.

‘Dat mens is ook altijd en overal te laat!’ Blijkbaar konden ze wel wat van elkaar hebben, want ‘dat mens’ kwam binnen met een grote glimlach op haar gezicht.
‘Ach, doe toch kalm!’ Ze stelden zich aan mij voor als Marjan en Joke.
De dames gingen er eens gemakkelijk bij zitten.
Het was wel meteen gezellig moet ik zeggen…
‘Waarmee kan ik jullie helpen?’ vroeg ik.

‘Die vent van Marjan die heeft een ander. Dat heeft hij haar al eens eerder geflikt, maar nou wil ze van hem af. Maar hoe pak je zoiets tegenwoordig aan?’
-‘Hoe lang bent u getrouwd?’, vroeg ik.
–‘Veel te lang’, werd er gegrinnikt. ‘Elf Jaar’.
-‘U werkt beiden?. Wat verdient uw man? Of werkt hij niet?’
-‘Oh ja, die werkt, en hij krijgt ook nog een goed loon’.
–‘Zijn er kinderen?’
-‘Nee, daar is het bij mij nooit van gekomen. Hij heeft er wel één bij een andere vrouw. Maar die telt dan zeker niet?’
-‘Nee, helaas.’
-‘Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd en hebt u een eigen huis?’
-‘Laat die gemeenschap maar…!’, gniffelt Joke, duidelijk de lolbroek van de twee.
–‘Ik geloof het wel’, zegt Marjan, ‘Is dat, dat alles van je samen is? We huren. Het huurcontract staat op zijn naam, ik ben er later bij komen wonen’.
–‘Ja. Oh, dat is niet zo mooi, dan moet u waarschijnlijk de woning verlaten. Weet hij al dat u wilt scheiden?’
-‘Ja, dat heb ik deze week verteld. Hij heeft ook al een advocaat in de arm genomen’.
–‘Het is verstandig dat u er ook snel één heeft. Ik begrijp dat er niet veel meer te redden valt en u echt van hem af wilt?’
-‘Zekers te weten”, roept Marjan stellig.

Even gebeld of de ex in wording van Marjan niet toevallig met het advocatenkantoor in zee is gegaan wat ik voor haar in het hoofd heb. Gelukkig niet, dus die wilde deze zaak wel nemen. Snel een afspraak gemaakt. Marjan moet zorgen snel ingeschreven te staan bij de woningbouwvereniging, liefst met een urgentieverklaring, als dat kan, of zorgen een huis te huren in de particuliere sector. Omdat haar man officieel de woning en als enige op het huurcontract staat, moet zij de woning verlaten. Zij kan alimentatie krijgen voor de duur van 12 jaar, hij verdient aanzienlijk meer en ze zijn langer dan 5 jaar getrouwd geweest. Verder moeten geld en goederen verdeeld worden die ze samen hebben vergaard door de jaren heen. Gaat het er bij een scheiding een beetje amicaal aan toe dan kan het in een maand of drie, vier geregeld zijn. Marjan krijgt een toevoeging, ze verdient maar € 15.000,– bruto. Dat is tenminste iets. De scheiding kost haar dan maar € 125,–.

Marjan had nu haar advocaat en wist in grote lijnen waar ze aan toe was. Ze gingen beiden wijzer en gierend van het lachen de deur uit. Joke was ook gescheiden, bleek. Marjan was overduidelijk toe aan een verandering. Die was niet rouwig over deze beslissing, eerder opgelucht.
Ik kon me niet aan het idee onttrekken dat deze twee dames samen nog veel plezier zouden beleven…
Hettie Schuring