gratis informatiepakket

De Turks-Nederlandse spraakverwarring

Een ochtend in een productiebedrijf met veel buitenlandse werknemers van zo tegen de vijfenzestig jaar, levert vaak hilarische gesprekken op…

“Mevrouw, zij heb mij gezeg met u afspraak maak, want u weet wij meer inkoom krijg!”
“Oh ja, nou vertel dan eerst maar eens wat u verdient, liefst bruto en wat uw vrouw verdient. Want we kunnen natuurlijk niet zomaar van alles aan gaan vragen als ik niet weet wat uw inkomen is. Hebt u loonstroken bij u?”
“Nee, die in huis”.
“Hebt u bankafschriften bij u, van de laatste 6 maanden?”
“Nee, die ook in huis bij vrouw”.
“Dan moeten we een afspraak maken. De volgende keer neemt u loonstroken mee van de afgelopen drie maanden en bankafschriften van de rekening van u en uw vrouw van de afgelopen zes maanden.”
“Mevrouw, waarom?”
“Omdat ik dan kan zien waar u allemaal recht op heeft en we dat dan kunnen aanvragen. Anders kan ik niets voor u doen! U moet zorgen dat alles netjes op volgorde ligt, al het oude onderop, het nieuwe bovenop, zodat ik makkelijk kan zien wat er aan geld bij u binnenkomt tegenwoordig”.
“Ik niet begrijp. Zij mij zeg u weet alles van inkoom!”
“Ja, ik weet wel een boel maar niet hoeveel u verdient!”
“U vraag hier boven, personeelszaak!”.
“Maar dan heb ik nog niet voldoende gegevens, want ik moet uw bankafschriften zien, zodat ik niet dingen dubbel aanvraag”.
“Dubbel aanvraag? Wij niet dubbel aanvraag! Wij niets heb!”
“Dat snap ik, zo bedoel ik het ook niet! Hebt u ook een zoon of een dochter die mij kan bellen, zodat die u kan uitleggen wat ik bedoel?”
“Zoon op school, …moet komen?”
“Nee, ik geef u mijn telefoonnummer, zodat uw zoon mij kan bellen en u daarna kan uitleggen wat we gaan doen de volgende keer. Ik maak dan met u een afspraak voor de volgende keer en u krijgt van mij huiswerk over wat u moet meenemen en hoe.”
“Zoon veel huiswerk ja, examen doen”.
“Hier hebt u mijn telefoonnummer, dan gaat uw zoon mij bellen en komt alles goed”.
“Zoon bellen, oké. U ook man hebben?”
“Ja.”
“En zoon? “
“Ook zoon”.
“Is goed”.
Ik zie meneer wat wegdromen… …Snel afkappen nu, want voor ik het weet loopt het uit in een gesprek over de hele familie van meneer binnen en buiten Turkije en moet ik uitgebreid vertellen over de mijne. Soms kan dat wel maar nu even niet…
“Nou meneer, ik zie u de volgende keer en dan heeft u alles bij u, goed?”
“Zoon meeneem, ja”.

We geven elkaar een hand en ik hoop vurig dat het de volgende keer goed komt met hulp van de zoon. Meestal is dat ook wel zo.

De Sociale Raadsvrouw
Hettie Schuring