gratis informatiepakket

Tissue-time…

Honderdvijftig kilometer over de snelweg. Deze keer zonder file. Ik begin al aardig bedreven te raken in afspraken maken na of voor de files. Heel vaak gaat het goed. Maar het wordt winter en ik ga vast een keer miskleunen nu.
Ik zorg dat ik water bij me heb, een appel en een warme jas. Het overlevingspakket voor iedereen die vaak op de weg zit. Mij krijg je niet gek!

Breda, om tien uur ’s ochtend, na zelfs met TomTommie een keer mis te zijn gereden rijd ik eindelijk de straat in waar ik moet zijn. Ik bel aan met mijn koffer en laptop in de hand. De deur gaat open en daar staat ze. Ze begint al een beetje te huilen als ze me ziet. Dit kan nog leuk worden…!

We moeten twee trappen op naar de zolderkamer waar ze woont. Dit is het huis van haar vader. Ze is weer bij hem in gaan wonen na de scheiding vorig jaar.
Twintig jaar was ze getrouwd. In gemeenschap van goederen. Alle lief en leed heeft ze met hem gedeeld in die tijd, vanaf haar 17e tot nu.
Toen zij de administratie deed was er geen vuiltje aan de lucht, tot hij het overnam en een eigen zaak begon. Zij tekende natuurlijk voor alle leningen die daarvoor afgesloten moesten worden. Na een paar jaar ging de zaak op de fles. Een half jaar later scheiden ze.
In het convenant had hij alle schulden op zich genomen. Dus ze ging ervan uit dat ze vrij was… Tot het telefoontje van de deurwaarder. Uw ex man betaalt niet meer af aan ons, dus komen we bij u. Hij is uitgeschreven uit het GBA (Gemeentelijke Basis Administratie) en is geëmigreerd. U bent ook mede aansprakelijk voor deze schuld, want u hebt er voor getekend en was in gemeenschap van goederen getrouwd. Of u maar even 2 ton wil betalen!!
Marijke werd onmiddellijk gillend gek. Haar ex liep hier nog gewoon rond en heeft een baan, zij het zwart, waar hij exorbitant veel geld mee verdiend.
Dit is zijn manier om onder de schuld uit te komen. Een vorm van onderduiken.
Schrijf jezelf uit, uit het GBA, zeg dat je gaat emigreren en poef…, weg is je schuld, poef… bij je ex. Als hij kon toveren…
En zij, opgevoed in een gezin waar je eerst moet sparen voor je iets kunt kopen, zij zat er helemaal doorheen! Het was tissue-time en het bleef tissue-time. Wat een schande, zij de schuldhulp in!!!
Ze zat nu al weken thuis, had psychische hulp, maar had geen zin meer om te werken, ze had nergens zin in eigenlijk. Ze had het gevoel met de rug tegen de muur te staan en niemand die haar hielp.

Ze had van de Arbo-dienst te horen gekregen dat ik haar kwam helpen. Daarom barstte ze meteen in snikken uit. Ze wilde alleen maar informatie over hoe het ging in de gemeentelijke Schuldhulp en dat in goede banen geleidt zien.
Ja, ze is mede hoofdelijk aansprakelijk voor de schuld.
Schuldhulp is nu, as we speak, aan het uitzoeken of de overige schulden, nog een kleine 2,5 ton, ook mede haar schuld is. Is dat zo, dan gaan deze schulden ook mee de schuldhulp in. Mogelijk dat de Kredietbank haar het bedrag leent wat ze kan afbetalen aan de schuldeisers.
Dat is natuurlijk een fractie van het bedrag wat er open staat aan schulden.
Voor het overige deel is de ex dan nog steeds aansprakelijk. Ik kan een grijns niet onderdrukken hier…, vals he?!

Gaande het gesprek zei ze ineens; ”Ik weet dat ik moet zorgen uit die slachtofferrol te komen!” Oké, denk ik, dat gaat de goede kant op! Haar vechtlust moet weer bovenkomen!
Het is nu een paar dagen later en Marijke werkt weer. De tissues staan in de kast.
Alles loopt en iedereen is met Marijke begaan en doet zijn best voor haar.
Ze is niet meer alleen. Zij kan haar leven weer oppakken.
Het GBA is een lek mandje en deurwaarders lieten zich wel heel snel met een kluitje in het riet sturen… Ik benijd de ex niet…

Heb jij schuldhulp nodig of ken je iemand die schuldhulp nodig heeft? Onze gepassioneerde specialisten staan klaar om je te helpen. Neem contact op via het contactformulier of bel naar 038 – 33 33 842.