gratis informatiepakket

Tips om schulden te voorkomen

Een schuld opbouwen is tegenwoordig makkelijker dan je wellicht zou denken. Een schuld bij DUO, een hypotheek of een persoonlijke lening. Een schuld heeft alleen een heel groot nadeel: rente betalen. Met als gevolg minder bestedingsruimte, waardoor de schulden nog verder kunnen oplopen. Om dit te voorkomen, hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

 1. Begin met afbetalen

  Start zo snel mogelijk met afbetalen. Hoe langer je wacht, hoe langer het duurt voordat je van je schulden af bent en hoe hoger de rente wordt. Uiteindelijk betaal je dus meer.

 2. Kopen op afbetaling

  Koop niets op afbetaling. Het klinkt wellicht aantrekkelijk, maar uiteindelijk ben je veel duurder uit.

 3. Stop de creditcard

  Doe de creditcard de deur uit. Een creditcard kan op sommige momenten zeker handig zijn, maar brengt ook veel risico met zich mee. Je hebt immers voldoende krediet, maar al snel lopen de rekeningen op en raak je het overzicht kwijt. Bovendien ben je ook veel geld kwijt aan rente.

 4. Telefoonabonnement

  Neem geen duur telefoonabonnement voor een telefoon die je eigenlijk niet kunt betalen. Een gratis telefoon bij een abonnement klinkt heel aantrekkelijk, maar linksom of rechtsom betaal je er toch voor. Sinds kort kan het zelfs een BKR-registratie opleveren.

 5. Opstapelende rekeningen

  Gooi rekeningen niet ongeopend in de kast. Hiermee los je het probleem namelijk niet op. Hoe langer je wacht, hoe meer het gaat kosten. Door je schuld onder ogen te zien, kun je het probleem eerder bij de wortels aanpakken.

 6. Automatische afschrijvingen

  Houd bij wanneer automatische afschrijvingen plaatsvinden. Noteer ze desnoods in de agenda, zodat je nooit voor onverwachte verassingen komt te staan.

 7. Inkomsten en uitgaven

  Maak een compleet overzicht van je inkomsten en uitgaven. Denk hierbij ook aan lidmaatschappen, abonnementen, schulden en afbetalingsregelingen.

 8. Lager inkomen

  Het kan soms voorkomen dat je inkomen lager wordt dan het eerst was. Bijvoorbeeld doordat je van baan moet wisselen of doordat je partner ontslag krijgt. Mocht dit gebeuren, houd hier dan gelijk rekening mee. Verlaag je telefoonabonnement, zeg de sportschool op, stop met roken, ga minder vaak uit, boek geen dure vakanties meer, etc.

 9. Trek op tijd aan de bel

  Dreig je het overzicht kwijt te raken, bespreek dit dan met familie of vrienden. Deel je zorgen en krop niet alles op. Wellicht dat zij je nog kunnen helpen.

 10. Sparen

  Wil je een duur product toch graag hebben, spaar er dan voor. Je moet er enigszins geduld voor hebben, maar uiteindelijk is voldoening groter. Bovendien zit je niet vast aan allerlei betalingsregelingen.

 11. Laat je niet beïnvloeden

  Bedrijven proberen je vaak te verleiden om de nieuwste producten van hun te kopen. Heb je dit echter wel nodig? Wees hierin realistisch. Fabrikanten weten het altijd mooi te brengen, maar zijn uiteindelijk alleen maar op je geld uit.

 12. Leg een buffer aan

  Creëer een buffer om onverwachte kosten op te vangen. Je wasmachine gaat kapot, je auto komt niet door de keuring of je huisdier moet geopereerd worden. Allemaal onvoorziene kosten die je met een buffer kunt opvangen.

 13. Wees creatief

  Bedenk mogelijkheden om je inkomen te vergroten. Heb je extra tijd over, zoek dan een bijbaan of vraag om extra uren bij je huidige baan. Wellicht kun je extra werken vanuit huis, zodat je toch thuis kunt blijven om op de kinderen kunt passen.

Heb je toch te veel schulden en ben je het overzicht compleet kwijt, schakel dan direct schuldhulpverlening in. Schaam je niet, maar vraag om hulp. Je bent echt niet de enige.