gratis informatiepakket

Symbiose

Met 1,1 miljoen Nederlanders in de schulden en 1,4 miljoen budgetcoaches zit op iedere schuldenaar wel iemand die de ander wil helpen. Iedereen in dit wereldje rolt over elkaar heen om klanten te werven en mensen te helpen. De afgelopen jaren hebben banken veel mensen ontslagen. Daarbij werd velen een cursus Schuldhulpverlening of Budgetcoaching aangeboden, met de mededeling dat ze in dat beroep dan ook met geld bezig waren… De schuldhulpverlener komt meestal bij een gemeente te werken maar de markt is inmiddels totaal overstroomd met budgetcoaches en het eind is nog niet in zicht. Zij zoeken in plaats van particulieren, bedrijven op om daar bezig te gaan met de schulden van werknemers. Waarom? Omdat ze dan via de werkgever betaald krijgen en als commercieel bedrijf de rekening niet neer hoeven te leggen bij de werknemer. Dit mag namelijk niet volgens de Wet op het consumentenkrediet art. 47 en 48. Ze oefenen nu al snel het beroep van schuldhulpverlener uit, wat toch een heel andere tak van sport is dan budgetcoach zijn met soms alle gevolgen van dien.

Waarin zit h’m nu het verschil?
Een schuldhulpverlener zorgt dat de administratie geordend wordt, brengt alle inkomsten, uitgaven en schulden in kaart. Er wordt gekeken of er nog aflossingscapaciteit is en of hier nog wat mee kan gebeuren naar de schulden toe. Het regelingen treffen met de schuldeisers. De zgn. minnelijke schuldhulp. Maar daarnaast wordt er aan crisisinterventie gedaan, er wordt overleg gevoerd met instanties, banken, de woningbouw, energiebedrijven, advocaten, jeugdzorg, maatschappelijk werk etc. Soms zit je ineens in een multidisciplinair overleg. Schuldhulp in niet alleen maar de administratie ordenen en een formulier invullen voor de gemeentelijke schuldhulpverlening als je het zelf niet meer kan oplossen. Schuldhulp is tegenwoordig het totaal aan problemen oplossen. Het is omgeven met wet- en regelgeving. Waar je het vroeger afkon met alles in kaart te brengen en een formulier invullen, moet je tegenwoordig door een oerwoud van sociaal juridische problematiek voor je überhaupt iemand kan aanmelden bij gemeentelijk schuldhulp. Een schuldhulpverlener ruimt op, brengt in kaart en verwijst eventueel door.
De budgetcoach komt daarna, het is de natuurlijke aanvulling op de schuldhulpverlener. De budgetcoach komt in feite in een administratief gespreid bedje. Veel is al gedaan, mogelijk dat er hier en daar nog wat bezuinigd kan worden op een verzekering, telefoonabonnement of een energieleverancier maar in feite is alles al in gang gezet. De budgetcoach leert iemand hoe om te gaan met een budget, hoe keuzes te maken en waarom. Zij/hij is er voor de gedragsverandering en om te voorkomen dat iemand in de schulden komt.
Het is een fijne scheidslijn maar eigenlijk is het zo klaar als een klontje. Een budgetcoach komt als er nog geen schulden zijn, maar dreigen te komen, een schuldhulpverlener is er als er al schulden zijn. Samen vormen ze een mooie symbiose. De één heeft vaak de ander nodig om te zorgen dat het goed komt.

Heeft een van jouw medewerkers hoge schulden? Onze specialisten helpen je graag om dit op te lossen. Neem contact op via het contactformulier of bel naar 038 – 33 33 842.