gratis informatiepakket

Steeds ouderwetser…

December is voor mij de meest saaie maand van het jaar, qua werk dan. In die maand heeft niemand schulden… Iedereen is druk doende cadeautjes bij elkaar te verzamelen voor Sinterklaas of Kerst of soms beide.
En ik heb geen bal te doen. Nou ja, geen bal. Ik kan mijn kantoor eens lekker opruimen, zorgen dat alles weer daar staat waar het moet staan. Dat doe ik dan ook. Maar ik vind er geen bal aan, eerlijk gezegd.
Ach, je gaat eens bij een paar zakenrelaties op bezoek, je laat je eens zien, je babbelt eens wat over de mail, verstuurt eens wat kerstkaarten, maar mwah…!
Eindelijk is er dan dat contract waar je al bijna twee jaar op zat te azen. Die was heel leuk. Het maakte mijn hele maand weer goed! Een leuke oppepper.

En dan komt januari. Eerst is het nog wat stilletjes, maar zo half januari dan begint het feest weer in alle hevigheid los te barsten.
Ineens heeft iedereen weer bakken vol schulden! En niet zo zuinig ook.
Ik kan merken zo langzamerhand dat de kredietcrisis om zich heen slaat.
Mensen hebben veel hogere schulden dan een paar jaar geleden. Was eerst een bedrag van € 8.000,– gemiddeld, nu is dat rond de € 20.000,– en af en toe een uitschietertje naar heel veel meer.
Met banken is hoegenaamd geen land te bezeilen. Ze willen hun geld en daarmee uit!
Eerst was het nog wel zo dat mensen het ene gat gingen dichten met een andere lening of creditcard. Dat wordt nu moeilijker.
Mensen verliezen hun baan of kunnen minder overuren of nachtdiensten draaien. Het inkomen wordt minder en daarmee is de aflossing van de creditcard of hypotheek ook in het geding. Problemen, problemen.
Ik vraag me af hoe het er allemaal uit zal zien zo rond de zomer of vooral na de zomer. Want in de zomer heeft ook niemand schulden. Tja, want dan hoor je aan het strand te liggen zonder problemen.

Ik merk dat ik steeds ouderwetser wordt.
Laatst belde een kennis die me vroeg hoe ze van haar LaserCard afkwam.
Dat is een verkapte creditcard die je krijgt in winkels waar ze tv’s en wasmachines verkopen. Koop nu, betaal volgend jaar. Die. Je hebt wel meteen een BKR registratie, maar dat vertellen ze er niet bij.
Ze was een beetje dom geweest, wilde die plasma-tv zo graag en besloot na aandringen van de verkoper, tot de aanschaf over te gaan, maar… volgend jaar pas te betalen. Thuisgekomen bedacht ze zich en wilde ze ervan af.
Nou dat kan, binnen 14 dagen. Dus terug naar de winkel en liefst schriftelijk opzeggen.
Ik begon gaandeweg het gesprek een aardige preek af te steken. Eerst sparen dan pas kopen! Geen geld uitgeven wat je niet hebt! Bla, bla, bla.
Wat word ik toch ouderwets… Ik “hoorde” mijn moeder…

Zijn jouw schulden te ver opgelopen? Laat één van onze specialisten je uit de brand helpen. Neem contact op via het contactformulier of mail naar .

De Sociale Raadsvrouw
Hettie Schuring