gratis informatiepakket

Over schuldhulpverlening

Consumenten die schulden hebben en die ze niet meer zelf kunnen oplossen hebben recht op schuldhulpverlening. Schuldhulpverlening zorgt dat de consument inzicht krijgt in hoe hoog de schulden zijn en er wordt geholpen om de schulden af te bouwen. De begeleidende schuldhulpverlener kan ook bemiddelen met schuldeisers, zodat er goede regelingen worden getroffen over het resterende openstaande bedrag.

Hoe regel je schuldhulpverlening?

Je komt in aanmerking voor schuldhulpverlening als je er zelf niet meer uitkomt. Hieronder volgt een stappenplan.

Stap 1: overzicht van de financiën

Maak een overzicht van de financiën. Benoem hierin de inkomsten, uitgaven en schulden. Kijk waar je kunt besparen, bijvoorbeeld door abonnementen op te zeggen. Hierdoor bespaar je geld en kun je dit geld gebruiken om je schulden af te lossen.

Stap 2: neem contact op met je schuldeisers

Vaak heb je te maken met verschillende schuldeisers. Neem contact met hen op en vraag om een betalingsregeling. Bijvoorbeeld een bedrag per maand aflossen. Soms hebben schuldeisers hier formulieren voor. Maar onthoud: een schuldeiser is niet verplicht om akkoord te gaan met je betalingsregeling.

Stap 3: budgetbeheer

Kom je er niet uit met je schuldeisers? Of lukt het niet om rond te komen? Dan kun je hulp vragen aan een budgetbeheerder. Sommige gemeenten bieden namelijk naast schuldhulpverlening ook budgetbeheer aan. Een uitgelezen kans om van je schulden af te komen.

Stap 4: aanmelden voor schuldhulpverlening

Als je de schuldeisers echt niet meer kunt betalen, kan je gemeente je helpen met schuldhulpverlening. Een schuldhulpverlener gaat proberen om een minnelijk traject te starten. Je schuldhulpverlener maakt afspraken met de schuldeisers en probeert je zo te helpen om van je schulden af te komen.

Op deze website

Je kunt op onze website een gratis informatiepakket aanvragen als je schulden hebt en niet meer weet hoe je ze moet oplossen. Maar ook als werkgever met werknemers met schulden voldoet dit informatiepakket. Wanneer een werknemer schulden heeft en in loondienst werkt, kan er beslag gelegd worden op het loon. Dit heet loonbeslag. De werkgever is verplicht om (een gedeelte van) het loon uit te betalen aan de deurwaarder.

Heeft een van je werknemers of heb jij schuldhulpverlening nodig? Wij van Socialeraadsvrouw helpen je graag verder. Neem contact met ons op via het volgende contactformulier of mail naar .