gratis informatiepakket

Mvo en ethiek

Hoe ethisch moet je zijn, hoe MVO moet je wezen, wie bepaald dat? Wordt dat bepaald door je eigen innerlijke stem of door de buitenwereld die ergens “iets van vindt”. Kan je zelf iets MVO vinden en de rest van de wereld vindt dat niet?

Vandaag kom ik op LinkedIn een bedrijf tegen dat zichzelf MVO noemt als het arme mensen die in de schulden zitten laat betalen voor een simpel advies via de telefoon. Kosten € 0,60 per minuut! Voor je het weet ben je door je beltegoed heen of heb je er weer een schuld bij. Kassa! Dit bedrijf vind dat het met deze “vondst” MVO bezig is. Ik vind dat raar. MVO staat toch niet voor Mijn Vermogen Ook?

Nou weten wij dat wanneer je bij een gezin zit dat in de schulden zit, je hele verhalen hoort, je hoort wat er goed ging, maar vooral over wat er fout ging. Vaak knallen de verwijten over de tafel als bliksemschichten in een donderstorm en kan je zakdoeken blijven aanslepen. Kortom van een kort advies is geen sprake…. En dan hebben we het nog niet gehad over alle bewijsstukken die boven tafel moeten komen om überhaupt tot een goed advies te komen. Soms kom je er ook niet met een advies en moeten er nog legio zaken geregeld worden. Zaken die men als onachtzame zelf soms jaren heeft laten liggen, vaak in de bananendoos met ongeopende post… achter de schotten in de slaapkamer…

Hoeveel bedrijven we niet tegenkomen die eerst de eigen zak spekken en dan vertrekken! Zeker in het wereldje van schuldhulpverleners en bewindvoerders is dit schering en inslag. Vorige week hadden we er weer twee te pakken, waaronder het bedrijf “Het Financieel Vangnet”. Ze staan al lang niet meer bij de KVK ingeschreven maar mensen met de rug tegen de muur stinken er in en maken gebruik van hun “diensten”, wat zoveel inhoudt dat ze nooit uit de schulden komen, er geen regelingen worden getroffen, behalve met de eigenaren zelf. Schuldenaren verkeren in de illusie dat ze geholpen worden, maar dat is van de wal in de sloot. De schulden lopen op. Ook bedrijven betalen het salaris klakkeloos aan deze zogenaamde bewindvoerder en de bewindvoerder is in geen velden of wegen te bekennen voor de werknemer. Poef weg salaris! We kennen bewindvoerders met de empathie van een krop sla, die er alleen maar voor het eigen gewin inzitten en mensen behandelen als oud vuil. Voorbeelden te over. Gelukkig zijn er ook die door riemen en ruiten gaan voor hun klanten. Daar kennen we er ook genoeg van. Ons advies: Check een bedrijf eens even of bel even met de rechtbank. Vraag referenties!

Van al deze bovenstaande praktijken krijg ik me toch een jeuk! Ik kijk mezelf graag met plezier aan in de spiegel en slaap goed. Toch vraag ik me af; kan je je bedrijf MVO vinden als dat ethisch gezien helemaal niet kan?

Heeft een van jouw medewerkers financiële problemen? Onze specialisten helpen je graag om dit op te lossen. Neem contact op via het contactformulier of bel naar 038 – 33 33 842.

De Sociale Raadsvrouw – Hettie Schuring

Gratis informatiepakket