Wat is loonbeslag leggen?

Als het je niet lukt om je rekeningen te betalen, kan een deurwaarder beslag leggen op een deel van je inkomen. Dit kan echter alleen met toestemming van de rechter. Wat gebeurt er als er loonbeslag wordt gelegd? En wat kun je zelf doen?

Breng je werkgever op de hoogte

Een incassobureau kan geen betaling afdwingen, maar mag wel kosten in rekening brengen. Een deurwaarder kan dit echter wel door beslag te leggen op je loon of uitkering. Als dit gebeurt, wordt dit bekend gemaakt bij je werkgever. Het is daarom verstandig om de problemen tijdig aan te geven bij je werkgever. Loonbeslag brengt namelijk ook extra werk voor de salarisadministratie met zich mee. Bovendien kan de werkgever meehelpen bij het zoeken naar oplossing, waardoor een beslaglegging wellicht kan worden voorkomen.

Wat blijft er over na een loonbeslag?

Het is voor een deurwaarder niet mogelijk om beslag te leggen op je volledige inkomen. Er moet namelijk rekening gehouden worden met de beslagvrije voet. De beslagvrije voet is het deel van je inkomen dat je mag houden voor je vaste lasten en levensonderhoud. De hoogte van de beslagvrije voet is wettelijk vastgelegd. Het bedrag is onder andere afhankelijk van de gezinssamenstelling. De beslagvrije voet is minimaal 90% van de bijstandsnorm voor jouw situatie. Dit is inclusief vakantiegeld.

De beslagvrije voet kan in sommige gevallen worden verhoogd. Er moet bijvoorbeeld rekening gehouden worden met hoge woonlasten en ziektekostenverzekering. Soms is het ook mogelijk om beslag te leggen op het inkomen van je partner.

Op inkomsten als kinderbijslag, huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en tegemoetkoming schoolkosten kan in principe geen beslag gelegd worden. Er zijn echter uitzonderingen:

  1. Als er een premieschuld is ontstaan op de basisverzekering kan de zorgverzekeraar beslag leggen op de zorgtoeslag. Dit geldt niet voor schulden op aanvullende verzekeringen.
  2. De verhuurder kan beslag leggen op de huurtoeslag als er een huurschuld is.
  3. De kinderopvangorganisatie kan beslag leggen op de kinderopvangtoeslag als er een schuld is aan de kinderopvang.
  4. Als er belastingschulden zijn, mag de Belastingdienst beslag leggen op alle bovenstaande toeslagen.

Wat als er nog een schuldeiser aanklopt?

Je hoeft niet meer te betalen als er al maximaal beslag is gelegd. De beslagvrije voet blijft namelijk gelden. In dit geval moet de eerste beslaglegger het geld verdelen onder de andere schuldeisers. Als er toch een beslag wordt gelegd, kun je de nieuwe schuldeiser doorverwijzen naar de eerste beslaglegger.

Zo voorkom je loonbeslag

Probeer een loonbeslag altijd te voorkomen als dat mogelijk is. Zo voorkom je extra kosten die een deurwaarder moet maken. Neem daarom altijd en op tijd contact op met de schuldeiser of deurwaarder. Maak een betalingsregeling en kom deze na. Kom je er onverhoopt toch niet uit, vraag dan om hulp.

Heb je nog vragen over loonbeslag of heb je iemand nodig die je kan helpen met jouw situatie? Wij helpen je graag verder. Neem contact op via het contactformulier of bel naar 085-4019484.

Direct contact of een afspraak maken?

Van persoonlijk advies tot een directe aanmelding, wij zijn u graag van dienst. U kunt ons op werkdagen bereiken van 8.30 uur tot 17.00 uur op
085-303 9262 of vul onderstaand formulier in.

Voor traumaopvang belt u dag en nacht met nummer
0411-650775

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.