gratis informatiepakket

Kop in het zand voor beide partijen

Bij cliënten/werknemers kom ik het tegen; de post komt niet aan, de hond heeft de brieven verscheurd of opgegeten, of; “De brievenbus wordt leeggehaald voor ik erbij kan”.
Bij werkgevers kom ik het ook tegen; “Mijn medewerker heeft loonbeslagen en daar heb ik niets mee te maken dat is een privézaak”.
Beide partijen steken de kop in het zand.
Beiden hebben een probleem.
De werknemer omdat hij het overzicht kwijtraakt door de post niet te willen inzien of te verdonkeremanen, dus uiteindelijk met meer schulden blijft zitten. De werkgever omdat hij niet wil inzien dat een werknemer die financiële problemen heeft ook een ernstig probleem voor het bedrijf is of wordt op den duur.

Het is een taboe, daar is iedereen het wel over eens. Je kunt beter een probleem tussen de lakens hebben dan dat je te weinig op je bankrekening hebt om je lopende zaken, laat staan je schulden, mee te betalen. En er over praten is al helemaal not done! Dat doe je niet!
Laatst was ik bij een cliënt, leuk huis, mooie auto, paar hondjes, alles tip top. Maar toen ik bij de boodschappenuitgaven kwam in de week was dat maar € 15,– met zijn tweeën. Ik weet niet hoe ze dat deden maar ze deden het. Ik had medelijden. Tijden hebben ze van veel te weinig geleefd! En dat duurde maar omdat ze de kop in het zand staken en dachten er wel zelf uit te komen.

Voor de werkgever, die denkt dat de problemen van de loonbeslagen werknemer aan hem voorbij zullen gaan, even een verhaaltje.
Het hebben van schulden kost tijd, veel tijd en veelal in werktijd; bellen met incassobureaus en deurwaarders, het afsluiten van het water of gas regelen, het niet verschijnen op het werk omdat er dikke bonje was thuis en men niet heeft kunnen slapen, ongeconcentreerd werken bij machines of op de weg. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Een dag verzuim kost gemiddeld tussen de € 250,– en € 350,– per dag. Ik heb die cijfers niet bedacht. Daar is enige jaren geleden al onderzoek naar gedaan door het blad “In Ziekte en Verzuim”, nu geheten, “BG-Magazine”.

Wat is dat toch voor probleem om een werknemer te helpen met zijn “privé”-besognes, zodat je daar als werkgever ook de vruchten van plukt?

Heeft een van jouw medewerkers loonbeslagen? Onze specialisten helpen je graag om dit op te lossen. Neem contact op via het contactformulier of bel naar 038 – 33 33 842.

De Sociale Raadsvrouw