gratis informatiepakket

Kaf en koren

Kaf en koren Met het risico half budgetterend Nederland over me heen te krijgen nu…

Overal steken ze de kop op: budgetcoaches. Op iedere straathoek, onder iedere stoeptegel, posters op ieder bushokje, achter iedere boom, kortom het beroep van vandaag… de budgetcoach! Allemaal denken ze een goede boterham te kunnen verdienen aan mensen die het financieel niet meer trekken. Het lijkt wel of de ene helft van Nederland de andere helft zit te budgetteren. Heb je je huis geordend en je thuisadministratie goed in de vingers, dan kan je die van een ander er ook nog wel bij doen. Weet je niet wat je worden wilt? Word Budgetcoach! Gevraagd wordt een tarief van 15,– tot 80,– per uur. De uren ongelimiteerd natuurlijk, gaan met die banaan!

De paden op de lanen in, met je schrijfblokje of laptopje de horizon verkennen. Lekker bij Jan en Joke aan tafel om de boel te ordenen en adviezen geven.

De meesten van hen hebben een klein cursusje gedaan, meestal met een pittig prijskaartje. Deze cursussen variëren van een kleine 400 tot 3.000 euri, maar dan heb je ook wat… toch? Het merendeel is ook in een dag ondernemer geworden, ook zo’n cursus, maar dat terzijde. Echter, vaak weet men dan niet hoe ze de boekhouding bij moeten houden, want dat is toch a different piece of cake.

En uh…, rol nou niet met zijn allen over me heen, ik heb zelf ook vijf schuldhulpverleners/ budgetcoaches binnen dit bedrijf. Ik noem ze allereerst schuldhulpverleners om dat ze dat in de eerste plaats zijn. Ik zet budgetcoaches pas in als de schuldhulpverlener al geweest is. Budgetcoach zijn is namelijk iets anders dan schuldhulpverlener zijn. Ik krijg de indruk dat veel budgetcoaches zich schuldhulpverlener voelen. Dat is jammer, vooral voor hun klanten, want die raken vaak van de regen in de drup. Om nog maar niet te spreken over de gepeperde rekeningen die bedrijven van ze krijgen.

De goeden daargelaten, want die zijn er natuurlijk ook. Budgetcoaches die echt begaan zijn met hun klanten en voor ze door roeien en ruiten gaan en weten wat ze doen. Voor hen… chapeau! Laatst stond ik nog stom te kijken van één van de dames. Ze ging na afloop van een schuldhulptraject bij een klant langs en nam daar de zaak nog eens onder de loep. Ik geloof dat er nog zo voor € 60,– per maand bespaard kon worden. Ik had het niet gezien, noch gekund. Prachtig.

Een andere hype, de budgetbeheerder en/of bewindvoerder. Ik kan geen kant uitkijken of ik zie er één. Allemaal willen ze het geld van de ander op hun rekening om daar het beheer over te gaan voeren. Ik moet regelmatig op zoek naar een betrouwbare bewindvoerder voor een klant omdat ik dat gedoe zelf niet wil. Inmiddels heb ik er een paar gevonden verspreid over het land die ik bijzonder vertrouw, maar trust me, ze zijn niet makkelijk te vinden. Het heeft me uren bel- en zoekwerk gekost. Zelfs bij door de rechtbank aangestelde bewindvoerders kom ik ze tegen, die hun klanten van de wal in de sloot helpen. Wat een doffe ellende. Er is inmiddels zoveel kaf onder het koren dat je wel heel goed ingevoerd moet zijn in dit wereldje om ze van elkaar te kunnen onderscheiden.

Ben jij op zoek naar hulp om van je schulden af te komen? Onze specialisten helpen je graag om dit doel te bereiken. Neem contact op via het contactformulier of mail naar .