gratis informatiepakket

Ellen, haar ex en het “fraaie” convenant.

Ellen is ernstig in de stress. Ze is vier jaar gescheiden, heeft inmiddels weer een vriend en een vaste baan. Ze let op haar geld en had geen schulden, tot nu toe…

Ellen is vier jaar geleden gescheiden van haar ex. Ze liet de scheiding regelen door een echtscheidingsmediator, een scheidingsmakelaar, geen jurist, zo eentje die denkt dat wanneer je een convenant tekent en dit laat bekrachtigen door de rechter er niemand meer bij je kan komen om geld.
Ellen had meerdere malen gevraagd of als er schulden zouden komen zij dan niet aansprakelijk zou worden gesteld. “Nee, natuurijk niet”, stelde de mediator, dat kon niet, immers ze hadden een convenant, bekrachtigd door de rechter!
Mis!
Een convenant is in feite gewoon “contract”, een afspraak tussen twee personen die in het convenant genoemd worden, maar heeft niets met de schuldeisers te maken. Immers, je maakt geen afspraak met de schuldeisers. Je maakt onderling met elkaar een afspraak. Maar beiden blijf je hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden die tijdens het huwelijk samen (in gemeenschap van goederen zijn aangegaan).

Zo gebeurde ook bij Ellens’ convenant. Haar ex had het huis “toebedeeld gekregen” en een “persoonlijke lening” zou hij ook wel afbetalen, hij had immers een eigen bedrijf wat goed liep?
Echter, dat bedrijf ging minder goed lopen en hij kon de rekeningen niet meer betalen. De hypotheek was het eerste wat hij liet liggen. Toen ook maar de persoonlijke lening.
De ex vroeg schuldhulp aan, kreeg dit ook in de vorm van WSNP en het huis werd geveild door de bank. De restschuld was ruim een ton.
Nu hij in de WSNP zat kwamen de schuldeisers logischerwijs ook naar Ellen toe. Ze wist niet waar ze het zoeken moest.
Nu, vier jaar, na een scheiding die toch redelijk in pais en vree verliep, moest ze alsnog de zure vruchten plukken van een waardeloos convenant. Ze kon de mediator van destijds wel wat doen!!
Ze zat er helemaal doorheen. Haar leven zag er ineens toch iets anders uit dan gepland.
Ellen heeft inmiddels allerlei tips en trucs gekregen die ervoor moeten zorgen dat ze moeiteloos de schuldhulp in kan.

-Opvallend is dat ik deze situatie nu al vijf keer ben tegengekomen in de afgelopen drie jaar.
Het lijkt wel of het hoofdstuk “Hoofdelijke aansprakelijkheid” niet gegeven wordt aan echtscheidingsmediators…-

Ben jij in de schulden gekomen door een scheiding? Laat een van onze specialisten je helpen. Neem contact op via het contactformulier of mail naar .

De Sociale Raadsvrouw
Hettie Schuring