gratis informatiepakket

Drie maanden??!!

Loonbeslagen stapelen zich op, de werknemer loopt er ongeïnteresseerd en ongeconcentreerd bij met wallen onder de ogen. Die middag loopt hij bij personeelszaken binnen en verteld dat hij naar de gemeente is geweest om schuldhulp aan te vragen. Vier maanden later loopt dezelfde werknemer er nog beroerder bij.
U vraagt eens belangstellend hoe het er mee is.
Hij moet zijn huis verkopen van de schuldhulp. Niet dat daar veel overwaarde in zit, maar goed een beetje. Vermogen is vermogen, dus verkopen die handel.
Hij slaapt er al tijden niet van. Zijn vrouw ook al niet en de kinderen, ja…, dat gaat gewoon door. Ze moeten op schoolreisje, maar geld daarvoor is er niet en dat wordt ook niet vrijgemaakt. Binnenkort, is hem nu beloofd, gaat het echt allemaal officieel beginnen de WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen). Dan moeten de wolven (lees incassobureau’s en deurwaarders) toch echt van de deur blijven.
Zo maar een situatie die dagelijks vele malen voorkomt in Nederland.

Mensen in mijn omgeving weten, via mijn voorgaande baan, dat ik de nodige connecties heb binnen schuldhulp. Een half jaar geleden nog werd ik aangeklampt op de parkeerplaats van een supermarkt in mijn woonplaats. Ditmaal door de moeder van een kind uit de klas van mijn zoon.
Of ik niet een manier wist waardoor ze sneller in de schuldhulp zouden kunnen komen, want de situatie was onhoudbaar zo langzamerhand. Ze wachtten al bijna een jaar om toegelaten te worden!
De kinderen leden er vooral ook erg onder.
Ik nog de boel verdedigen door te zeggen dat ze het wel heel druk hebben daar…
Uiteindelijk heb ik ze de naam van de directeur van Sociale Zaken gegeven en gezegd dat ze maar stevig moesten klagen. Dat zouden ze doen.

Laatst zag ik haar weer boodschappen doen op een zaterdagmiddag. Een bijna leeg mandje, schril afstekend tegenover karren vol boodschappen.
Ik zorgde dat ze mij niet zag, want ze weet dat ik het weet en dan schaamt ze zich zo. Ik ken deze mensen. Het zijn lieve, vriendelijke, behulpzame mensen.
Hoe het zo gekomen is, weet ik niet. Ik wil het ook niet weten, te dichtbij.
Maar triest is het wel.

Dus hoezo, iets doen aan die wachttijd van drie maanden voor de schuldhulp, zoals enige weken geleden in het nieuws door minister Donner en staatssecretaris Abouthaleb?!
Heel goede plannen! Echt!
Maar in de praktijk is het vele malen langer dan drie maanden!
Afdelingen Schuldhulp die het wel goed doen nagelaten. Die zijn er zeker.
De WSNP duurt maximaal 3 jaar. Met de wachttijd erbij kun je hier zeker een half jaar tot een jaar bijtellen aan doffe ellende.

Zit jij in de schulden? Laat één van onze specialisten je helpen! Neem contact op via het contactformulier of mail naar .