gratis informatiepakket

De verontruste werknemer

Deze week kreeg ik een telefoontje van een Kees, een werknemer van een bedrijf in het midden des lands. Ik zou deze week weer een spreekuur bij hen in het bedrijf hebben. Of hij hiervoor een afspraak kon maken, want hij had toch een wel heel precair probleem dat volgens hem wel veel tijd zou gaan kosten. Hij vertelde dat zijn vrouw en hij er al dagen niet van sliepen. Nee, hij kon me niet vertellen waar het over ging want dat duurde veel te lang en hij zat in de koffiepauze te bellen. Ik hoorde het donderdag wel. Mijn nieuwsgierigheid wordt altijd ernstig aangewakkerd als mensen mij niet over de telefoon willen vertellen waar het over gaat! Op de één of andere manier raak ik dat maar niet kwijt!

Die donderdag stapte ik fris en fruitig als altijd…, in de auto om mij in het dagelijkse stoppend en optrekkend verkeer te begeven. Tot aan Amersfoort gaat het meestal wel goed, daarna…, maar da’s weer wat anders. Ik kwam binnen bij het bedrijf. Ik heb daar een eigen plekje waar ik de printer en laptop installeer en dan gehts loss. Eerst heb ik dan altijd een inloopspreekuurtje voor korte, snelle vragen, daarna werk ik de afspraken met de werknemers af. Zo kwam ik na een uurtje informatie geven over de IBG, problemen oplossen met de huurtoeslag en doorverwijzen naar een advocaat in de buurt, Kees tegen.
“Waarmee kan ik je helpen?”, vroeg ik. Hij vertelde dat hij niet wist wat ze hier mee aanmoesten. Hij kreeg zijn broer erbij inwonen. “Hij is net gescheiden en kan geen woning vinden. Dus ja, wat moet je dan?” “Maar nu is het zo dat mijn broer de nodige schulden heeft gemaakt met zijn vrouw in het verleden, hij heeft allerlei deurwaarders achter zich aanzitten. Nu hoorde ik dat als hij bij ons inwoont, wij onze spullen ook kunnen kwijtraken”. “Hij heeft een baan en betaald wel schulden af maar het is veel te veel schuld om te kunnen afbetalen. Zijn vrouw heeft nu al schuldhulp aangevraagd.”

Ik kon Kees redelijk vlot geruststellen. Kees moet alles opschrijven wat hij in zijn huis heeft van enigerlei waarde. Het is even een klus, maar dan heb je ook wat! Je moet registreren wat jouw waardevolle spullen zijn. Dit gedaan hebbende ga je naar het Bureau Aktenregistratie van de Belastingdienst of Onderhandse Akten, zoals het ook heet. Deze instantie registreert voor een habbekrats van een paar euro wat van jou is. Hierna kan geen deurwaarder meer aan deze spullen komen. Een prachtsysteem! Ook registreert het onderhandse leningen en zelfs ideeën.

De broer moet zich melden bij een bureau Schuldhulp in zijn gemeente, waarna een schuldhulptraject volgt. Vervolgens wordt er dan ook bekeken hoeveel kost en inwoning de broer moet gaan betalen aan Kees, want tja, voor niets gaat de zon op, nietwaar?! “Goh”, heb ik me daar nou zorgen over gemaakt?” vroeg hij. “Ik geloof het wel”, zei ik. Al met al had dit probleem me een kwartiertje gekost. Kees en zijn vrouw konden weer slapen en de broer ook, denk ik…

Heb jij hulp nodig om van je schulden af te komen? De specialisten van De Sociale Raadsvrouw helpen je graag. Aarzel niet langer en neem contact op via het contactformulier of bel naar 038 – 33 33 842.

Hettie Schuring